Träbord är populära av många olika anledningar. För det första är de hållbara och tål daglig användning. Samtidigt ser ett träbord elegant ut i alla hem, och det passar in i många olika typer av inredning. Hur hittar du rätt träbord? Och vad ska man vara uppmärksam på när man köper ett matbord? Vi ger dig svaren här!

Storlek

Först och främst är det viktigt att överväga hur stort bord du behöver. Det beror på hur många som vanligtvis sitter runt den. Om fler än fyra personer ofta använder bordet, välj en större modell. Kontrollera tillverkarens rekommenderade mått för att hitta rätt bordslängd och bredd för detta behov

Form

När du har hittat den perfekta storleken måste du också tänka på bordets form. Ska det vara runt, fyrkantigt eller annan geometrisk design? Det måste bero helt på din inredningsstil.

Material

Trä är ett av de mest populära materialen för bänkskivor, men det finns många alternativ där ute. Laminat, metall och glas kan alla ge ett modernt utseende till detta rum. Även här måste man ta hänsyn till den stil man vill uppnå.

Kvalitet

När du köper ett träbord, se till att kontrollera kvaliteten. Leta efter träslag som teak, mahogny eller björk. Dessa tar lång tid att bära och är lätta att underhålla. Se också till att du ser detaljerna i form av skruvar och knoppar på bordsskivan. Dessa ska vara av bra kvalitet och tillräckligt täta för att inte glida ut.

Underhåll

A matbord trä kan hålla i många år om den underhålls på rätt sätt. Undvik att utsätta den för direkt solljus eller fukt och följ tillverkarens rekommendationer för rengöring och skötsel. Se också till att regelbundet polera bordsskivan med en specialiserad möbelpolish.

Pris

Priset för ett bord beror vanligtvis på material, kvalitet och storlek. Träbord kan vara på den dyrare sidan, men det finns gott om budgetvänliga alternativ. Tänk på hur mycket du har råd att spendera innan du köper något. Ett plankbord kan vara dyrt jämfört med ett standardbord i Ikea, men det finns också en anledning till det. För de flesta plankbord är specialtillverkade. Det betyder att inget bord är det andra likt! De är personligt gjorda, varför det finns människor som lägger tid på att bygga och designa just det bord du beställer. Du kan därför förvänta dig ett bord som är unikt, men därför också längre leveranstid.

Slutsats

Trä är ett populärt val för matbord då det inte bara ser bra ut, utan också är slitstarkt och lättskött. Viktigast är att det är viktigt att fundera över vilken storlek och form bordet ska ha, samt vilket material som passar din inredningsstil bäst. När du har hittat ett träbord som uppfyller dina krav, se till att undersöka produktens kvalitet och pris. Med regelbundet underhåll kan ett träbord hålla i många år framöver. Med lite tålamod hittar du definitivt rätt plankbord.